Категорії розділу

Мої фотографії [44]
Моя сім'я [9]

Вхід на сайт

Пошук

годинник

пензлі світу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Неділя, 06.10.2024, 08:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт історика Данівської ЗОШ І-ІІІст
Головна | Реєстрація | Вхід
Фотоальбоми


Головна » Фотоальбом » Мої фотографії » Свята квітень

Свята квітень

«Свято свят і торжество торжеств» — так іменують Великдень православні християни. В цей день християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день після його смерті, при чому день смерті вважається першим днем. Свято називають також Пасха або Паска. Вважається найважливішим християнським святом, котре виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування.

В Україні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано вранці, і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом — ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

Підготовка до свята

До Великодня віруючі готуються протягом семи тижнів Великого Посту — одного з найсуворіших постів — саме стільки часу провів Ісус Христос у пустелі. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна прислуховуватися до страждань Господа, котрі пережив Ісус Христос в людській подобі в останні дні. Цi сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається Страсна Седмиця.

Особливе значення має Страсний Четвер — день, коли Ісус разом зі своїми учнями під час Таємної Вечері розділив останню трапезу. Цей день ще називають Чистий Четвер, і всі православні, по можливості, намагаються причаститися. Ввечері в церкві читають 12 Євангелій, де розповідається історія Христових Страждань. В цей день треба обов'язково помитися з ніг до голови (як на Водохреща).

В Страсну П'ятницю з церкви виносять плащаницю — шматок тканини, в яку було загорнуто тіло Христа після зняття з хреста, та на котрій зображено Його в гробу. В цей скорботний день приписується нічого не їсти.

Святкування Великодня

Великодня Служба Божа триває всю ніч. Її найурочистіший момент настає опівночі, коли священик сповіщає «Христос воскрес!», а всі присутні відповідають «Воістину воскрес!» Після служби процесія тричі обходить навколо церкви, а потім починає процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, сирних пасок, крашанок, ковбас, червоного вина та інших страв (залежно від місцевості). Господині збирають їх у кошики, прикрашені вишиваними рушниками, барвінком і свічками. В давніші часи християни після суботньої літургії не йшли з церкви, а залишались там до ночі, харчуючись хлібом і вином. Під час служби священики міняють буденний одяг на святковий. Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися».

На Великодні свята, як і на Різдвяні, повинна зібратися вся родина, адже це — «Великий День». Великодній сніданок розпочинається молитвою. Після молитви батько родини бере освячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих з родини), зі словами благословення роздає яєчко і промовляє:

— Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров'ям на довгії літа. Щоб Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми змагалися зростати духовно і виховували у такому ж дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других дочекатися. «Христос воскрес!» — «Воістину воскрес!» — відповідають усі присутні за святковим столом.

Звичай на Великдень розпочинати святкування яйцем (крашанкою та писанкою), побутує в Україні з давніх-давен, адже яйце символізувало зародок нового життя. У християнстві яйце є символом Христового Воскресіння, бо як із мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя. Після освяченого яйця всі їдять паску й усе, що приготували на свято. На Великдень не прийнято було подавати гарячі страви. Господиня йшла на всеношну, а заздалегідь приготовані страви вже чекали її повернення. Отже, на великодньому столі в багатьох українських селах обов'язково стояли холодець або сальтисон, домашня ковбаса і фарширований гусак.

Відомі також такі звичаї: перед тим, як з'їсти свячене самому, господар йшов з освяченим насамперед поміж худобу, христосався (цілувався) з нею, сповіщав «Христос воскрес!», а хтось із присутніх відповідав за худобу: «Воістину воскрес!» Тоді господар торкався тричі свяченим кожної худобини і вимовляв: «Аби ся так не брало вівці (чи корови, чи чого), як ніщо не візьметься свяченої паски».

Після розговин молодь ішла звичайно під церкву, де розпочиналися великодні забави — веснянки, також гаївки у супроводі відповідних пісень. У житті молоді великодні забави були початком вулиці, що розпочиналася великоднім тижнем і тривала аж до осені. Також після розговин починали дзвонити на дзвіниці, — а хто перший задзвонив, той найперший обробить жнива і буде в нього найкраще збіжжя. Дзвонили в дзвони ввесь день, а потім ще й другого та третього
275 0 5.0

Додано 27.03.2015 історик

Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024