Валюта

Мої статті [41]

Категорії розділу

Мої статті [41]

Вхід на сайт

Пошук

годинник

пензлі світу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Неділя, 06.10.2024, 03:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт історика Данівської ЗОШ І-ІІІст
Головна | Реєстрація | Вхід
Каталог статей


Головна » Статті » Мої статті

Давня українська кухня в літературі

Повість про те, як посварились Іван Іванович з Іваном Никифоровичем : Н. В. Гоголь

...Між тим запах борщу понісся чрез кімнату і полоскотав приємно ніздрі зголоднілим гостям. Всі повалили до їдальні. Вервечка дам, балакучих і мовчазних, худих і товстих, потягнулася вперед, і довгий стіл зарябел всіма кольорами. Не стану описувати стравами, які були за столом! Нічого не згадаю ні про мнишки в сметані, ні про утрібке, яку подавали до борщу, ні про індичку зі сливами і родзинками, ні про ту страву, яка дуже скидалася видом на чоботи, намочені в квасі, ні про той соус, який є лебединою піснею старовинного кухаря, - про той соус, який подавався осяяний весь винним полум'ям, що дуже тішило і разом лякало дам. Не стану говорити про ці страви тому, що мені набагато більш подобається їсти їх, ніж поширюватися про них в розмовах.

Івану Івановичу дуже сподобалася риба, приготована з хріном. Він особливо зайнявся цією корисною і поживною вправою. Вибираючи найтонші риб'ячі кісточки, він клав їх на тарілку і якось ненароком глянув насупроти: творець небесний, як це було дивно! Проти нього сидів Іван Никифорович!

 

 

Мнишки зі сметаною

Інгредієнти:

  • 3 картоплини
  • 2 склянки борошна,
  • 2 яйця,
  • 120 г сиру,
  • 1 стакан молока,
  • сіль, перець, рослинна олія.

Картоплю відварити в мундирі, очистити і розім'яти (можна пропустити через м'ясорубку). З борошна, яєць, сиру, вареної товченої картоплі, молока, солі, перцю замісити тісто. Сформувати коржі, обваляти в борошні і обсмажити на олії з обох сторін. Смажити під закритою кришкою на помірному вогні.
Подавати на стіл зі сметаною або смаженим салом.

В моєму регіоні , на Чернігівщині мнишки - це невеликі оладки з вареної і товченої картоплі, перемішаної з борошном і яйцем. Їх робили без начинки. обвалювали  у борошні і смажили на смальці.

Категорія: Мої статті | Додав: історик (02.10.2019)
Переглядів: 223 | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024