...Між тим запах борщу понісся чрез кімнату і полоскотав приємно ніздрі зголоднілим гостям. Всі повалили до їдальні. Вервечка дам, балакучих і мовчазних, худих і товстих, потягнулася вперед, і довгий стіл зарябел всіма кольорами. Не стану описувати стравами, які були за столом! Нічого не згадаю ні про мнишки в сметані, ні про утрібке, яку подавали до борщу, ні про індичку зі сливами і родзинками, ні про ту страву, яка дуже скидалася видом на чоботи, намочені в квасі, ні про той соус, який є лебединою піснею старовинного кухаря, - про той соус, який подавався осяяний весь винним полум'ям, що дуже тішило і разом лякало дам. Не стану говорити про ці страви тому, що мені набагато більш подобається їсти їх, ніж поширюватися про них в розмовах.
Івану Івановичу дуже сподобалася риба, приготована з хріном. Він особливо зайнявся цією корисною і поживною вправою. Вибираючи найтонші риб'ячі кісточки, він клав їх на тарілку і якось ненароком глянув насупроти: творець небесний, як це було дивно! Проти нього сидів Іван Никифорович!
Мнишки зі сметаною
Інгредієнти:
- 3 картоплини
- 2 склянки борошна,
- 2 яйця,
- 120 г сиру,
- 1 стакан молока,
- сіль, перець, рослинна олія.
Картоплю відварити в мундирі, очистити і розім'яти (можна пропустити через м'ясорубку). З борошна, яєць, сиру, вареної товченої картоплі, молока, солі, перцю замісити тісто. Сформувати коржі, обваляти в борошні і обсмажити на олії з обох сторін. Смажити під закритою кришкою на помірному вогні.
Подавати на стіл зі сметаною або смаженим салом.
В моєму регіоні , на Чернігівщині мнишки - це невеликі оладки з вареної і товченої картоплі, перемішаної з борошном і яйцем. Їх робили без начинки. обвалювали у борошні і смажили на смальці.
|