Валюта

Мої статті [41]

Категорії розділу

Мої статті [41]

Вхід на сайт

Пошук

годинник

пензлі світу

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0




Неділя, 06.10.2024, 07:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт історика Данівської ЗОШ І-ІІІст
Головна | Реєстрація | Вхід
Каталог статей


Головна » Статті » Мої статті

Давня українська кухня (3)

Стовпці або гречані хлібці

Пов’язане зображення

Замішували рідке тісто з гречаного борошна, молока, яєць і дріжджів. Додавали трохи солі та цукру. Коли воно підходило розкладали у  формочки (кухлики). Змащували їх олією і в піч. Подавайте з олією, приправленою цибулею та часником.

Путря або таратута


Результат пошуку зображень за запитом "путря страва"
До ячної каші додавали житнього солоду, добре перемішували. Клали у великий горщик заливали солодким квасом і  у тепле місце на добу. Вона додасть енергії і гарного настрою.

. Для таратути відварюють шматки свіжих буряків. Складають їх у глиняний горщик, додають нарізаних кружальцями солоних огірків, змішують з хріном, цибулею, олією. Потім заливають огірковим розсолом, змішаним наполовину з буряковим відваром. Горщик ставлять на холодне місце. Через добу вживають соковиту вітамінну таратуту. 

Слащони

Результат пошуку зображень за запитом "google.co сластьон на полтавщині страва"

Унікальну страву "слащона" готують лише в селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області. Попри "солодку" назву, страва насправді солона, але може бути і солодка..

Для приготування тіста потрібно:

 50 г сирих дріжджів,
- півлітри теплої води
- близько двох склянок просіяного пшеничного борошна.

Беріть рукою невеликі кульки і кидайте в киплячу олію по 5 шт.Тісто потрібно розташувати таким чином, щоб при запіканні воно утворило симетричний трикутник, схожий на стилізоване виноградне ґроно. Смажиться слащона дуже швидко, близько хвилини з кожної сторони.. За смаком обсипати цукровою пудрою, ванілль

Буцики

Результат пошуку зображень за запитом "буцики страва"

Для цієї страви потрібно замісити тісто з пшеничного борошна, молока і яєць. З нього вирізати квадратики, два протилежних кінця яких з’єднати, зварити їх у воді. Потім підрум’янити Буцики на маслі – соняшниковому або вершковому.

Подають їх з медом, сметаною або піджаркою з цибулі.

Товченики

Пов’язане зображення

Це рибні галушки-котлетки, заправлені смаженою цибулею. Єдина відмінність від традиційних котлет – товченики відварюють у підсоленій воді, потім поливають засмажкою з цибулі.

У тісто для котлет, крім рибного фаршу, додають борошно і масло.

Вергуни

Це просте печиво, яке готували з прісного тіста на яйці і сироватці або маслянці. Тісто для вергунів готували тонким коржем, різали на прямокутники або ромби, в яких робили внутрішній надріз. Потім вивертали усередину надрізу раз чи два і смажили в киплячій олії до золотистого кольору.

Вергуни готували дівчата на вечорниці, хазяйки для колядників, баби-повитухи для онуків.

 

Категорія: Мої статті | Додав: історик (29.09.2019)
Переглядів: 186 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024